INSTAGRAM

Instagram

niedziela, 20 kwietnia 2014

tegoroczny sernik najlepszy na świecie

rzadko mnie który przepis tak zachwyca - ale ten przepis jest boski ;)) wypróbujcie ;)))



serniczek już zjedzony
nie znoszę serników - to pierwszy, który upiekłam i mój ulubiony i jedyny ;)))
#słodkiefantazje #sernik #chałwa #wielkanoc

przepis ze Slodkiefantazje.pl przeze mnie zmodyfikowany - nie lubię serników - ale ten jest boski
oryginał tu http://www.slodkiefantazje.pl/kremowy-sernik-z-chałwa-biała-czekolada-i-polewa-toffi

Spód: paczka kruchych ciasteczek
kostka masła
(ciastka rozdrabniamy na drobno - polewany roztopionym masłem, mieszamy i wkładamy do zamrażalnika na 10-15 minut
sernik może być bez spodu ;))) - sama serowa masa ;)))

Masa serowa:*

1 kg twarogu śmietankowego z wiaderka

200 g białej czekolady dobrej jakości

4 duże jajka

200 ml śmietanki kremówki

laska wanilii

300 g chałwy pistacjowej, pokrojonej na małe kawałki i rozdrobnionej/roztartej widelcem

Dodatkowo:

folia aluminiowa

*wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej, trzeba je więc wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej
Przygotowanie

Masa serowa:

Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - dodać śmietanę i połączyć oba składniki nad parą. Przestudzić.

Zmielone ser utrzeć za pomocą miksera z cukrem i jajkami, dodać resztę składników masy (łącznie z roztopioną, wystudzoną czekoladą), zmiksować na średnich obrotach do momentu aż masa będzie jednolita i gładka. dodać ziarenka z laski wanilii

Zagotować wodę w czajniku (cały czajnik).

Tortownicę owinąć z zewnątrz (spód i boki) kilkoma warstwami folii aluminiowej (ja obwijam trzema warstwami). Podpieczony spód oprószyć kaszą manną lub bułka tartą. Masę serową wylać na spód z pokruszonych ciastek. Tortownicę wstawić do większej formy, następnie wstawić do nagrzanego do temperatury 150-160 °C (termoobieg) lub 175-180 °C (grzanie góra/dół) piekarnika i do formy, w której stoi tortownica nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy. Piec około 50 minut. Upieczony sernik pozostawić do przestudzenia w piekarniku.
posypać czekoladą





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz