INSTAGRAM

Instagram

niedziela, 8 listopada 2015

margaryna OPTIMA DHA kontra masło

dzieciństwo zawsze będzie mi sie kojarzyć ze świeżo upieczonym chlebem wyjętym prosto z pieca węglowego i posmarowane grubą ilością masła, które robiła moja babcia ;)))

później gdy byłam nastolatką - zaczęła sie wojna margarynowo - masłowa. 
pamiętam jak straszyli nas cholesterolem z masła i że margaryna jest zdrowa.
 no i przeszłam na margarynę - a ile ich było 
jogurtowa, oliwkowa, napowietrzona aero itd itp.


po wielu latach okazało sie, że jednak masło nie ma wpływu na cholesterol a margaryna nie jest zbyt zdrowa bo to utwardzone tłuszcze trans bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia


od tego czasu margaryny się zmieniły - a masła jak było 82-83% tłuszczu mlecznego tak zostało - pisze tu o prawdziwym maśle

dla tych co nie mogli sie zdecydować powstały mixy - masła i margaryny

po wielu latach postanowiłam dać szansę margarynie - dostałam sie do kampanii OPTIMA DHA


Pamiętam że reklama z Sonią Bohosiewicz mi sie bardzo podobała ;))
pomyślałam, ze jak taka aktorka daje swoją twarz to znaczy, ze produkt dobry
i jeszcze te algi

skład margaryny :
woda,
olej rzepakowy,
tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy),
emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, polirycynooleinian poliglicerolu),
sól (0,5%),
olej z mikroalg Schizochytrium sp. (0,4%),
substancja konserwująca (sorbinian potasu),
aromat,
regulator kwasowości (kwas cytrynowy),
przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA),
barwnik (karoteny),
witaminy (A, D).
Zawartość tłuszczu: 40%.

plusy 
- ładne opakowanie
- obecność oleju kokosowego (bardzo lubię)
- ekonomiczne rodzinne opakowanie
- cena 7-8 zł to dobra za taka ilość
- łatwo sie rozsmarowuje
- idealna dla wegan - brak mleka w proszku i innych substancji pochodzenia zwierzęcego

minusy
- skład (olej palmowy - ile go jest i kwasek cytrynowy mi się nie podobają - nie podoba mi się, że producent nie podaje ile i jakich składników jest procentowo - ale to takie czepianie się szczegółów - choć dla mnie bardzo ważnych)
- smak - ci którzy kochają maślany smak mogą być zawiedzeni
- brak dodatkowych informacji i porcjach/ ilości jaka trzeba zjeść tej margaryny
- brak informacji czy można na niej smażyć (producent odpowiada, że nie zaleca smażenia)

weganie ja pokochali bo nie ma mleka w proszku jak inne margaryny
Inni polubili ze względu na olej kokosowy - sama uwielbiam olej kokosowy

Optima DHA nie zawiera tłuszczów utwardzonych i tłuszczów trans. Jeśli chodzi o informację o wycofaniu margaryn w USA to jest to błędna interpretacja decyzji podjętej przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA); w Stanach Zjednoczonych FDA cofnęła status „GRAS” (Generally Recognized As Safe) dla częściowo uwodornionych olejów, argumentując, że są one źródłem izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. Metodę częściowego uwodornienia stosuje się przy produkcji tłuszczów piekarniczych i tzw. frytur do głębokiego smażenia, dawniej również w przy produkcji margaryn.

Optima DHA zapewnia 20% dziennego zalecanego spożycia kwasu DHA, które wynosi 250 mg. Optima DHA jest zalecana jako element zbilansowanej i zróżnicowanej diety uzupełniającej potencjalne niedobory kwasu DHA, który powinien pochodzić z różnych źródeł, np. ryb i/lub alg morskich

 Obecnie na rynku europejskim w procesie produkcji margaryn miękkich nie stosuje się już częściowego utwardzania olejów roślinnych dzięki czemu nie dochodzi do powstania tłuszczów trans. Większość margaryn konsumenckich produkowanych jest w oparciu o recepturę „beztransową”. Margaryny do smarowania dostępne na rynku polskim zawierają śladowe ich ilości tj.: poniżej 1% w produkcie, co określane jest jako praktycznie nieobecne, czyli nieszkodliwe dla zdrowia. 
Na rynku amerykańskim, zostanie wymuszona podobna reformulacja margaryn, a nie ich całkowita eliminacja. W przypadku oleju palmowego dietetycy zwracają uwagę, że charakteryzuje się on wysoką zawartością tłuszczów nasyconych, których zbyt duża ilość w diecie wpływa negatywnie na gospodarkę lipidową naszego organizmu. W Optima DHA tłuszcz palmowy jest jednym z olejów i tłuszczów występujących w produkcie. Dobrą praktyką jest ocenianie wartości odżywczej produktu ogółem, odchodząc od analizowania oddzielnie jego składników. W przypadku Optima DHA wartość tłuszczów nasyconych wynosi 12 g w 100 g produktu , co odpowiada rekomendacjom dietetycznym. Warto też dodać, że ilość ta jest kilkukrotnie mniejsza niż. np. w maśle.


Kwas DHA jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania wzroku i mózgu człowieka na każdym etapie życia. Już kobiety w ciąży powinny dbać o jego odpowiedni poziom w organizmie, ponieważ ma on istotny wpływ zarówno na ich zdrowie, jak i na rozwój dziecka. Niestety w diecie Polaków znajduje się znacznie mniej kwasu DHA, niż wynika to z zaleceń żywieniowych. W uzupełnieniu niedoboru może nam pomóc wyjątkowy produkt - Optima DHA, wprowadzony właśnie na rynek przez ZT "Kruszwica".
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) to wielonienasycony kwas tłuszczowy, należący do grupy omega-3, który znajduje się niemal we wszystkich komórkach ciała człowieka. Jest jednym z podstawowych składników budulcowych mózgu i siatkówki oka. Stanowi aż 97% wszystkich kwasów omega-3 w mózgu i 93% w siatkówce . Jest to również kwas niezbędny 
dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania człowieka na każdym etapie życia. W czasie ciąży, DHA wspiera rozwój mózgu, oczu i układu nerwowego dziecka. U starszych maluchów jego spożywanie, wspomaga koncentrację oraz rozwój funkcji poznawczych, co z kolei przekłada się na lepszą zdolność do zapamiętywania i uczenia się. W przypadku osób starszych odpowiednia suplementacja DHA wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i opóźnia postęp chorób występujących w podeszłym wieku.

Niestety ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć wystarczającej ilości DHA do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu i wzroku. Dlatego też tak ważne jest spożywanie produktów, dzięki którym możliwe jest uzupełnienie jego niedoborów. Należą do nich przede wszystkim algi morskie i ryby, takie jak: anchois, łosoś, śledź, makrela, tuńczyk i halibut. Przy czym należy pamiętać, że ryby same nie wytwarzają DHA, a pozyskują je poprzez obecność w ich łańcuchu pokarmowym alg, będących naturalnym źródłem tego kwasu. DHA znajdziemy także w jajach, jednak w bardzo niewielkiej ilości. 

Wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica" wprowadziły na rynek margarynę Optima DHA, która zawiera olej z mikroalg morskich Schizochytrium sp., będący pierwotnym, nieskazitelnym i bezpiecznym źródłem kwasu DHA. Jest on wegańskim i wegetariańskim źródłem DHA. Algi, z których jest pozyskiwany są hodowane w kontrolowanych warunkach, poza zbiornikami morskimi, zatem są wolne od zanieczyszczeń. Włączając produkt do swojej codziennej diety, możemy wspomóc proces myślenia i zapamiętywania oraz utrzymać wzrok w dobrej kondycji. 








pudełka poszły do znajomych. część została przy maśle część wybrała OPTIME DHA ;))







 Tłuszcz palmowy jest jednym z olejów i tłuszczów występujących w margarynie Optima DHA. Tłuszcz palmowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nasyconych, których zbyt duża ilość w diecie wpływa negatywnie na gospodarkę lipidową naszego organizmu, dlatego występujący samodzielnie nie jest ulubionym tłuszczem dietetyków. Dobrą praktyką jest ocenianie wartości odżywczej produktu ogółem, odchodząc od analizowania oddzielnie jego składników. W produkcie Optima DHA wartość tłuszczów nasyconych wynosi 12 g w 100 g produktu, co odpowiada rekomendacjom dietetycznym. Warto też dodać, że ilość ta jest kilkukrotnie mniejsza niż. np. w maśle. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz